lauantaina, huhtikuuta 15, 2006

Kaakaojuoman mausteet a la atsteekit

No niin, taannoin Maya kyseli kaakaojuoman mausteita. Tässä niitä nyt on:

- vihreä vanilja
- huitztecolli-kukat
- hunaja
- maissi
- jauhetut kapokkipuun siemenet
- chili

Tärkein atsteekkien käyttämä kaakaon mauste oli kuitenkin hueinacaztli eli Cymbopetalum penduliforum. Kyseessä on puu, jonka kukkia käytettiin kaakaoon. Makua on verrattu mustapippuriin. Sitä on pidetty myös lemmenyrttinä, kuten meidän tuntemaamme vaniljaakin (Vanilla planifolia), jolla myös maustettiin kaakaota.

Kolmas atsteekkien lemmenyrtti-kaakaomauste oli mecaxochitl eli "narukukka" (Piper sanctum), joka on mustapippurin sukulainen.

Ehkä atsteekkien kaakaomaailmaan pääsee parhaiten mukaan tekemällä todella tummaa kaakaota, johon lisää sitten vaniljaa ja mustapippuria. Toinen helppo kokeilu voisi olla chili, kuten jo aiemmin todettiin.

Lähde: Coe & Coe, Suklaan historia. Sitruuna Kustannus 2005

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Kiitokset näistä! Olen kerran laittanut kaakaooni sokerin sijasta suolaa ja se oli todella pahaa (itseasiassa mieleenpainuvin huono makukokemus elämässäni)! Sitä siis en suosittele kenellekään mausteeksi...:D

7:05 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home